Çalışma endüstrisi ve ekonomisi

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü ya da bilinen adıyla ÇEKO, isminden de çıkarım yapılabileceği gibi hayatını birçok bilim alanı üzerinden (ekonomik, sosyal, psikolojik, hukuki) ele alan ve bu konuda geliştirmeler yapmayı amaçlayan bir akademik disiplindir.

Çalışma ekonomisi mezunu ne iş yapar?

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programını bitirenler "Çalışma Ekonomisti" ünvanı ile piyasası sosyal sigorta mevzuatı toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak öneriler geliştirirler. … Çalışma ekonomistlerinin önemli bir çalışma alanı ise sendikalarda danışmanlıktır.

Çalışma ekonomisi konuları nelerdir?

Bunlar arasında özellikle; nüfus, çalışma çağındaki nüfus, aktif nüfus, iş gücü, iş gücüne dâhil olmayanlar, iş gücüne katılma oranı, istihdam, istihdam oranı, eksik istihdam, işsizlik, işsizlik oranı ve bağımlılık oranı en fazla bilinmesi gerekenlerdir.

Çalışma ilişkilerinin ilgili olduğu bilim dalları nelerdir?

Bunlar: Sosyal Politika, Endüstri İlişkileri, Çalışma Ekonomisi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi ile Yönetim ve Çalışma Psikolojisi anabilim dallarıdır.

Çalışma ekonomisi mezunu öğretmen olabilir mi?

İİBF mezunları, pedagojik formasyon eğitimi alarak bazı branşlarda öğretmenlik yapabiliyorlar. … İBF'nin diğer bölümlerinden mezun olanların ise öğretmenlik yapmak gibi bir alternatifleri yok. Talim Terbiye Kurulu, İktisat, İşletme ve Maliye mezunlarına öğretmen olmak için pedagojik formasyon eğitimi alma hakkı vermişti.

Çalışma Ekonomisi mezunu nerede çalışır?

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünü mezunları, kamu ve özel sektörün personel ve insan kaynakları bölümünde iş olanakları bulabilirler. Bununla beraber, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında müfettiş ya da uzman olarak istihdam edilebilirler.

Çalışma Ekonomisi ne iş yapar maaşları?

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Mezunları maaş ortalaması 4250-8000 TL arasındadır. Yeni mezun biri 4250 TL ile işe başlarken 2 sene tecrübesi olan bir kişi 5000 TL civarında maaş alabilmektedir. Kamuda İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışan birinin maaşı ise 8.000 TL olabilmektedir.

Çalışma ekonomisi kapsamı nedir?

Çalışma ekonomisi, ücretli işçi pazarının etkinliğiyle dinamiğini anlamaya çalışan iktisat dalıdır. Emek pazarları işçilerle işverenlerin karşılıklı etkinliğiyle çalışır. Emek pazarının talep yanını işverenler, arz yanını işçiler oluşturur.