Anayasaya aykırılık iddiası

Anayasaya aykırılık iddiası nasıl yapılır?

Başvuru kararı gerekçeli olmalıdır. Bu bağlamda, Anayasa'ya aykırılıkları ileri sürülen kuralların her birinin Anayasa'nın hangi maddelerine, hangi nedenlerle aykırı olduğunun ayrı ayrı ve gerekçeleriyle birlikte açıkça gösterilmiş olması gereklidir. Gerekçeli başvuru kararının aslı Anayasa Mahkemesine gönderilmelidir.

Kanunların Anayasa ya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırılık iddialarını ne kadar süre içinde karara bağlar?

Mahkeme, Anayasa aykırılık iddiasını ciddi görmezse bu iddia, temyiz merciince esas hükümle birlikte karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, işin kendisine gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse mahkeme davayı yürürlükteki kanun hükümlerine göre sonuçlandırır.

Kanunların anayasaya aykırılığı iddiasıyla kimler dava açabilir?

Anayasa'nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Anayasa Mahkemesinin itiraz yoluyla önüne gelen anayasaya aykırılık iddialarını ne kadar süre içinde karara bağlaması gerekir?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Kanunların anayasaya aykırı olmaması gerekir bunun denetimi nasıl gerçekleşir?

* Yasaların anayasaya uygunluğunun yargısal denetiminde, anayasaya aykırılık iddiaları anayasaya uygunluk denetimi yapacak olan organın önüne üç biçimde getirilebilir; "soyut norm denetimi", "somut norm denetimi" ve "bireysel başvuru". 2010 anayasa değişikliğiyle Türkiye'de bireysel başvuru yolu kabul edilmiştir.

Defi kim veya kimler tarafından ileri sürülür?

Defi, bir hak olduğu için sadece hak sahibi tarafından ileri sürülebilir. Defi, niteliği itibariyle borçluya borcu ödemekten kaçınma olanağı veren bir hak olduğu için, her hak gibi bunu ileri sürme yetkisi de borçluya aittir.