Ateroskleroz ne demek

Atardamarların iç duvarında kolesterol ve plakların (yağ birikintisi) oluşması ile gelişen tıkanma ve sertleşme ateroskleroz olarak tanımlanmaktadır. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen bu problem zamanla anjina pektoris ve miyokart infarktüsüne neden olabilmektedir.

Ateroskleroz neye sebep olur?

Ateroskleroz, yani damar sertliği, atardamar içinde plak birikmesiyle damarların daralması ve sertleşmesi ile gelişen bir hastalıktır. Halk arasında damar kireçlenmesi olarak da bilinir. Hastalık, vücutaki kan akışını bozarak ciddi sorunlara neden olabilir.

Ateroskleroz Tedavi Edilir mi?

Kolestrolü yüksek olan kişilerde görülen damar sertliği tedavisinde kolestrol düşürücü (statinler) ilaçlar tercih edilir. Benzer şekilde yüksek tansiyon hastalarında ise tansiyon düşürücü (antihipertansif) ilaçlar kullanılır. Ayrıca kan şekeri yüksekliği olan hastalar ise diyabete yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Aterosklerotik kalp hastalığı belirtileri nedir?

Aterosklerotik koroner arter hastalığının en sık rastlanan belirtileri göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığıdır. Erkeklerde kadınlara oranla 4 kat fazla görülen bu rahatsızlık, erkeklerde genellikle 50-60 yaşlarında, kadınlarda ise genellikle 60-70 yaşlarında ortaya çıkar.

Ateroskleroz riski nedir?

Atardamarların endotel kaplı iç yüzeyi normalde pürüzsüzdür. Bu yüzey zarar gördüğünde kan hücreleri ile birlikte kanın içinde bulunan diğer maddeler bu bölgede birikirler. Bazı özellikler, koşullar veya alışkanlıklar ateroskleroz (damar sertliği) gelişme olasılığınızı arttırabilir. Bunlara risk faktörleri denir.

Ateroskleroz hangi hastalıklarla ilişkilidir?

Özellikle kalp ve damar hastalıkları bu hastalıkların başında gelir. Kalp ve damar hastalıkların en yaygın ve sık görülenlerden biri ise damar sertliğidir. Damar sertliği tıpta “Ateroskleroz” olarak adlandırılır ve genel olarak 45 yaşın üstündeki bireylerde daha sık rastlanır.

Damar sertliği hangi hastalıklara yol açar?

Kalp krizi, felç ve hatta ölüm gibi ciddi sorunlara yol açabilen damar sertliği kalp, beyin, kollar, bacaklar, pelvis ve böbrekler dahil olmak üzere vücuttaki herhangi bir arteri etkileyebilir. Sonuç olarak, hangi arterlerin etkilendiğine bağlı olarak farklı hastalıklar gelişebilir.

Damarları yumuşatmak için ne yapmalı?

Sebze-meyve ağırlıklı, az et, çok balık tüketen Akdeniz tipi beslenme tarzı ve düzenli egzersiz sayesinde damar sağlığı korunabilir. Katı yağı bırakıp daha fazla zeytinyağı, farklı sebze-meyvelerin bol tüketimi, bol bol balık, fındık ve ceviz gibi gıdaları yemek gereklidir.