Azotlu gübreler nasıl kullanılır

Verilecek azotlu gübrenin yarısı tercihen AS halinde dikimden 15 gün sonra, yarısı ise meyve bağlandıktan sonra gövdeden 5-10 cm yana atılarak toprağa hafifçe karıştırılır. Bostan tarımında verilecek azotlu gübrelerin yarısı ekim anında, diğer yarısı ise çapadan önce verilmelidir.

Azotlu gübre ne kadar verilmeli?

Örneğin eğer amonyum sülfat gübresi kullanılacaksa ve analizde bulunan gerekli saf azot miktarı 6 kilogramsa, 6×5= 30Kg dekara uygulanacak amonyum sülfat gübresi miktarını işaret ediyor. Kullanılacak gübre kalsiyum amonyum nitrat olduğunda, 6×4= 24 Kg dekara gübre vermek yeterli oluyor.

Azot gübresi nerelerde kullanılır?

Azotlu gübreler arasında yer alan üre gübresi, pH bakımından nötr özellik taşıyor. Hemen hemen tüm; tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde, ekinlerde kullanılabiliyor. Ekimle beraber, ekim öncesinde, toprak altı veya toprak üstü uygulamayla verilebiliyor.

Üre gübresi nasıl uygulanır?

Üre gübresi ekimle beraber veya ekim öncesi taban gübre (toprakaltı) olarak uygulanabildiği gibi, üst gübre olarak da kullanılabilir. Her iki halde de toprak çok kumsul ve milli bünyeye sahipse, aşırı yağışlarla veya hatalı sulamayla üre gübresinin büyük bir kısmı toprağın derinliklerine doğru yıkanır.

Sıvı azot gübresi nasıl kullanılır?

Çözelti halinde (sıvı) bulunan organik sıvı gübre, doğrudan, sulandırarak veya direk toprağa püskürtülerek uygulanabilir. Gübreleme direkt bitkinin yapraklarına, gövdesine ve toprağına uygulanır. Bazı çeşitleri su ile seyreltilerek kullanılırken, bazı çeşitleri direk uygulanabilir.

Azot eksikliği nasıl giderilir?

Kök gelişmesi ve özellikle köklerde dallanma zayıflar.Azot noksanlığı belirtilerini ortadan kaldırmak için toprağa düzenli olarak azotlu gübreleme yapılması gerekir. Rotasyonda baklagillere yer verilmesi topraktan aşırı azot kaybını önler.

Azotlu gübreler nelerdir?

Azotlu Gübreler Nelerdir?

  • AS (amonyum sülfat) taki azot formu, Amonyum (NH4),
  • AN 3 (amonyum nitrat) ve CAN & gübrelerindeki azot, hem amonyum (NH4), hem de Nitrat (NO3) formunda,
  • Üre gübresinde azot formu Amid (NH2) formunda olup bitkilerin hemen alabileceği formda değildir.

Üre gübresi ne zaman verilir?

Üre gübresi sonbaharda ekimle yada ekim öncesi taban gübre olarak uygulanabildiği gibi, ilkbaharda üst gübre olarak da kullanılabilir. Üst gübre olarak uygulanan üre gübresinde azot kaybının çok olmasından dolayı, üre yağışlardan önce toprağa karıştırılarak atılmalıdır.