Bebeklerde kafa yamukluğu

Bu sendrom halk arasında düz kafa veya yassı kafa olarak adlandırılır. Düz kafa sendromu genellikle bebeğin kafasının dış etkenler sebebiyle anormal bir şekil almasıyla oluşur. Bebeğin kafasında meydana gelen asimetrik şekil bozukluğu, doğumdan sonra veya ilk aylarda kendini belli eder.

Bebeklerde kafa Yamukluğu ne zaman düzelir?

Bebeğin kafatası 13 ay sonrası kemikleşmektedir. Kafatası şekil bozukluğunda en kritik dönem 3-8 ay arasıdır. Bu aylar arasında uygulanan tedavi yöntemlerinden olumlu sonuç alınabilmektedir. Ancak 13. ay sonrasında kafatası deformasyonunun düzelme imkânı bulunmamaktadır.

Bebeklerin kafa yapısı ne zamana kadar şekillenir?

Bebeklerin kafatası kemikleri doğum esnasında bütün olarak birleşik halde değildir. Bu sebeple doğum sırasında veya hemen sonrasında bu kemikler arasında boşluk olduğu görülür. Zamanla bu boşlukların arası kapanır. Genellikle bebeğin kafa kemikleri 1 yaşında şekillenmektedir.

Bebeklerde kafa Yamukluğu hangi bölüme gidilir?

Bebekte kranyosinostoz varsa, ilgili çocuk beyin cerrahı doğum sonrası ilk 3 ayda acil endoskopik ameliyat yapar ve ameliyat sonrasında deformasyonun tam düzelmesi için yine kask tedavisi desteği gerekir.

Bebeğin kafasının Yassılaşmaması için ne yapmalıyız?

Düz kafa sendromunun tedavisi var mıdır?

  • Öncelikle bebeğin yatış pozisyonu düzeltilmeli, başının hep aynı yöne yatması engellenmelidir.
  • Başının düz olduğu yerin tersine yatması için o tarafa ilgisini çekecek oyuncaklar asılmalıdır.
  • Başını diğer tarafa çevirmek için boyun egzersizleri ve masaj da uygulanabilir.

Bebeğin başı ne zaman sertleşir?

Bebeklerde kafanın ön tarafında a ve başın arkasında bıngıldak noktaları görebilirsiniz. Zamanla, bıngıldaklar sertleşir ve kapanır. Bebeğinizin başındaki bıngıldak genellikle doğduktan 2 ay sonra kapanır. En üstteki bıngıldak ise 7 ve 18 aylıkken kapanmaktadır.

Bebeklerde kafa travması kaç saatte belli olur?

Her zaman ilk 24 ve 48 saat önemlidir ve başlangıçta çocuk tamamen normal olsa da sonradan yeni bulgular ortaya çıkabilir. Bu nedenle travma sonrası 24-48 saat çocuğun ya ailesi tarafından ya da gereğinde hastanede hekim tarafından takibini ve bu süre sonunda tekrar kontrolünü öneririz.

Kafatası icin hangi doktora gidilir?

BAŞ AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir. Yapılan detaylı testlerin sonucunda baş ağrısının nedeni belirlnir ve tedaviye başlanır. Nöroloji uzmanı gerekli hallerde sizi farklı doktorlara yönlendirebilir.