Bebeğim boynunu yan tutuyor

Tortikollis, doğumdan sonraki ilk günlerde ya da bebeğin büyüme döneminde ilk aylarda dikkatimizi çeken başın hep aynı tarafa düşmesi durumudur. Bu duruma eğri boyun da denilmektedir. Başın bazı zamanlarda sağa, bazen de sola düşmesi bebeğin boyun ve sırt kaslarının henüz yeterli güçte olmadığını gösterir.Nov 1, 2021

Bebekler boynunu ne zaman tam tutar?

Bebekler genellikle 2. aylarında yüzüstü yatarken kısa süreliğine de olsa başlarını kaldırıp etrafa bakabilirler. 4 aylık olduklarında oturur pozisyondayken başlarını desteksiz bir biçimde tutabilirler. Boyun kaslarının tamamen gelişmesi ve güçlenmesi 6. aya kadar devam eder.

Bebekler kafasını neden sağa sola çevirir?

Bir yıla kadar, birçok bebek "hayır" anlamında ya da farklı duygularını ifade etmek için başlarını sallar. Bazı bebekler başlarını iki yana sallamayı yatıştırıcı bulur. Bunu aşırı uyarıldıklarında, endişelendiklerinde veya uykuya dalmaya çalışırken yapabilirler.

Bebeğin neden boynunu geriye atması?

Mora Refleksi: Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir. Bebeğiniz korktuğundan dolayı ağlayabilir.

Tortikolis olan bebek nasıl yatırılmalı?

Sağa ve sola değişimli olarak yan yatırılarak uyutulmalıdır. Bebeğin uyanık olduğu zamanlarda mümkün oldukça yüzüstü pozisyonda tutulmalıdır. Oyuncak gibi bebeğin dikkatini çekebilecek objeler, bebeğin hasta tarafına yerleştirilmelidir.

Bebeğin başını dik tutması için ne yapabilirim?

Başını dik tutmaya çabalayan bebekler için Bebeği bel çevresinden elleriniz ile kavrayın. İleri ve geri daha fazla gidecek şekilde sallayın. Bebeğin yere ve oyuncağa doğru uzanmasına izin verin – el ve göz koordinasyonu güçlendirmesine yardımcı olacaktır.

Bebekler neden boynunu büker?

Bu duruma eğri boyun da denilmektedir. Başın bazı zamanlarda sağa, bazen de sola düşmesi bebeğin boyun ve sırt kaslarının henüz yeterli güçte olmadığını gösterir. Bu durumun bebek büyüdükçe ve güçlendikçe düzelmesini bekleriz. Zaten kısa bir süre içerinde bebek, başını simetrik bir şekilde tutmaya başlayacaktır.

Sarsılmış bebek sendromu ne zaman anlaşılır?

Şiddetli sarsıntı sonucunda belirtiler anında kendini gösterebilir. Bazı bulgular için ise 1-2 gün beklemek yeterlidir; doktorlar bu süreçte gerekli testleri yapıyor olacaktır. Sarsıntının daha hafif olması durumunda ise sarsılmış bebek sendromu bebek büyüdükçe belli olmaya başlar.