Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir

Ceviz yetiştiriciliği oldukça özen ister. Ceviz ağaçları ılıman iklimde kaliteli toprakta yetişir. Verimin artması için bakım ve doğru sulama, aşılamanın yapılması gerekir. Ceviz ağaçları kış aylarında sert geçen yerlerde, rüzgarın yoğun olduğu bölgelerde sıklıkla yetişirler.

Ceviz ağacı suyu sever mi?

Ceviz fidanı yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir. Her sulama yapılırken 15-20 litreye yakın fidan başına su önerilir. Bu su ihtiyacı tam verime yatmış yani gelişmiş bir ağaç için geçerlidir. Ceviz fidanı suyu seven bir ağaçtır.

Ceviz ağacı kaç günde bir sulanır?

Bu dönemde ki susuzluk durumları büyümeyi ve gelişmeyi yavaşltacağı gibi meyvelerin yetrince içlerini dolduramamalarına neden olacağı için kalite ve verim düşüklüklerine sebep olabilir.cevizlerde ilk yıllarda bölgenin ve su kaynağının durumuna göre 4 ila 6 kere sulama yapılmalıdır.

Ceviz ağacı hangi iklimde yetişir?

Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.

Ceviz ağacı ne kadar sürede yetişir?

Doğru şartlarda dikilen iki yaşlı yabani ceviz anaçlı ceviz fidanından bir ile iki yıl içerisinde meyve almak mümkündür. Tam verimli ürün ise yedi yılın sonunda alınmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir. Yani ceviz fidanı iki yıl boyunca yetiştirildikten sonra dikilmelidir.

Ceviz ağacı susuz yetişir mi?

Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. … Ancak bu ceviz fidanını dikimi yapıp 3 yıl sonra hiç su verilmeyeceği anlamına gelmez. Yazın yağış dağılışına göre kurak dönemlerinde ağacın beslenmesi için 2-3 sefer su verilmesi uygun olacaktır.

Ceviz fidanı ne kadar su ister?

Genelde haftada bir, on günde bir damlama sulamayla 2-3 yaş fidanlara haftada 40 litre su, 15 yaş fidanlarada 300-500 litre su vermek gerekir. Eğer fazla su verirsek cevizlerin yapraklarının sarardığını, ceviz ağacının strese girdiğini, ölüme giden yola girdiğini anlayabiliriz.

Ceviz ağacı hangi gübreyi sever?

Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.