Danıştay içtihadı birleştirme kararlarının bağlayıcılığı

Danıştay içtihatları birleştirme kararları bağlayıcıdır. Bu kararların bağlayıcılığı Danıştay Kanunu'nda belirtilmiştir. Danıştay içtihatları birleştirme kararlarına, Danıştay dava ve kurulları ile idari mahkemeler ve idare uymak zorundadır (İnan, 1996: 78).

Yargısal içtihatların hukuki niteliği nedir?

Yargısal içtihatlar, mahkemelerce verilen kararlarda bir sorunun çözümü için izlenen yolu ifade edip, somut bir konu hakkında yargının uyuşmazlığı çözümleyen kararı anlamına gelir. … İçtihat, bu ikinci tür hukuk sistemlerinde, doğrudan kaynaklar arasında değil yardımcı kaynaklar arasında yer alır.

Danıştay kararları bağlayıcı mıdır?

Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?

Yargıtay Kararları Bağlayıcı mıdır? Yargıtay Kararları verildiği dosya açısından bağlayıcı ise de emsal dosyalar açısından bağlayıcı değildir. Tabi ki Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararları ise, Yargıtay kararları içinde emsal karar olma ötesinde tüm mahkemeleri bağlayıcı özelliği bulunmaktadır.

Içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mıdır?

İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete'de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Yargısal içtihatlar bağlayıcı mıdır?

Hukuk sistemimizde de Kıta Avrupası'nda olduğu gibi, kural olarak, gerek alt derece, gerek üst derece mahkemelerinin içtihatları yardımcı hukuk kaynaklarıdır. Ancak yargısal içtihatların özel bir biçimi olan içtihatları birleştirme kararlarına bağlayıcılık gücü verilmiştir.

Adli yargı ne demektir?

Diğer yargı kollarının görev alanına girmeyen tüm dava ve yargısal işleri çözmek adli yargının görevidir. Bundan dolayı adli yargı, genel ve olağan yargı kolu olarak kabul edilir. Anayasaya göre adli yargının kuruluş, kadro, bütçe gibi idari işleri Adalet Bakanlığı tarafından yerine getirilir. …

Danıştay’ın kararları kesin midir?

İtiraz edilen merciler dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).