Deodorizasyon nasıl yapılır?

Deodorizeye gelen ağartılmış ve havası alınmış yağ öncelikle deodorize yağın ısısıyla bir ön ısıtmaya uğrar(economizer) ve yüksek basınçlı buhar ile son proses sıcaklığına getirilir. Deodorizasyon işlemi 230-260°C sıcaklık ve 1-5mbar vakum altında gerçekleşir.Deodorizeye gelen ağartılmış ve havası alınmış yağ öncelikle deodorize yağın ısısıyla bir ön ısıtmaya uğrar(economizer) ve yüksek basınçlı buhar ile son proses sıcaklığına getirilir. Deodorizasyon işlemi 230-260°C sıcaklık ve 1-5mbar vakum altında gerçekleşir.

Deodorizasyon işlemi nasıl yapılır?

Deodorizasyon sabit tanklarda ve alttan verilen buharın tankın üst kısmından yağdaki yabancı maddelerle birlikte vakumla emilmesi yoluyla yapılır. Diğer bir yöntem ise, sürekli bir proseste, yukarıdan aşağı doğru inen yağa, alttan karşı yönde buhar verilmesiyle deodorizasyon gerçekleştirilir.

Deodorizasyon işlemi nedir?

Deodorize, ağa istenmeyen koku ve tat veren maddelerin yüksek sıcaklık ve vakum altında uzaklaştırılması işlemidir. Koku alma işlemini kısaca yağın tat ve kokusunu bozan bazı uçucu maddeleri, su buharı ile yağdan ayırmak şeklinde de tanımlayabiliriz.

Yapışkan maddelerin giderilmesi işlemiyle ham yağdan hangi maddeler uzaklaştırılır?

Yapışkan maddelerin giderilmesi işleminde yağda bulunan fosfolipidler, reçineler, iz metaller vb. uzaklaştırılır. Nötralizasyon işleminde ise yağın tüketime uygun olarak belli bir asitlik değerine getirilmesi sağlanır.

Rafinasyon işlemi nasıl yapılır?

Klasik yaklaşımla rafinasyonun 4 aşamadan oluştuğu söylenebilir: 1. Yapıdaki yapışkan maddelerin uzaklaştırılması (Degumming) 2. Serbest yağ asitlerinin giderilmesi (Nötralizasyon) 3. Yağdaki istenmeyen rengin uzaklaştırılması, açılması (Ağartma= dekolorizasyon) 4.

Vinterizasyon nasıl yapılır?

Vinterizasyon kademeli olarak soğutulan ve düşük sıcaklıklarda yavaş bir karıştırma eşliğinde bekletilen yağda oluşan kristallerin süzülerek uzaklaştırılması işlemidir. Vinterizasyonda kristalleşmeyi başlatmak süzmeyi iyileştirme için vinterize toprağı “perlit” kullanılmakta ve süzme işlemi ile yağdan ayrılmaktadır.