Diş çürüğü nelere yol açar

Diş çürükleri; sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara neden oluyor. Bunların haricinde; kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direkt olarak bağlantısı vardır.

Diş çürüğü ilerlerse ne olur?

Ağzınızdaki bakteriler, mineye saldıran asitler ürettiğinde çürüme olur. Diş çürüğü, dişlerinizde kaviteler şeklinde oluşan oyuklara (diş çürükleri) yol açabilir. Diş çürüğü tedavi edilmezse ağrı, enfeksiyon ve hatta diş kaybına neden olabilir.

Diş çürüğü hangi organlara zarar verir?

Çok sayıda kişide gördüğümüz diş çürükleri insan sağlığını tehdit ettiği kadar sosyal alanda da insanları olumsuz etkiliyor. Çürükler bulundurdukları mikroorganizmalar ve oluşturdukları lezyonlar sebebiyle kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açabilir.

Çürük dişin zararları nelerdir?

Dişlerde çürük olması, ağızda sürekli zararlı bakteri varlığı demektir. Çürükler neticesinde dişler enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Mide rahatsızlıklarına ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında da çok etkili olur.

Diş çürüğü öldürür mü?

Diş çürüğü özellikle doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda ve kalp kapak rahatsızlığı olan erişkinlerde, uzun süreli hastanede yatarak antibiyotik tedavisi gerektiren ve ölüm riski taşıyan son derece ciddi klinik tablolara yol açıyor. Çürük dişteki enfeksiyon kalbe yerleşerek ölüme neden olabiliyor.

Çürük dişe dolgu yapılmazsa ne olur?

Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.

Çürük diş alınmazsa ne olur?

Çürük çok ciddi bir durumdur çünkü tedavi edilmediği takdirde, dişi yok edebilir, içindeki hassas sinirleri öldürerek diş kökünde enfeksiyon alanı olarak tanımlayabileceğimiz abseye yol açabilir. Abse oluştuktan sonra, diş sadece kanal tedavisi ile tedavi edilebilir veya çekilebilir.

Çürük diş beyne zarar verir mi?

Menenjit, beyin absesi, beyin ödemi gibi birçok hastalığa neden olabileceği belirtildi. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi diş hekimlerinden Nilüfer Bekçi, dişlerde meydana gelen çürükler tedavi edilmezse beyin absesi veya ödemi gibi çok ciddi durumlara yol açabileceğini söyledi.