Ev satın alırken verilen kapora geri alınır mı?

-Sözleşme kurulurken verilen para bakımından kanunda açıkça belirtildiği üzere aksine bir yerel adet ya da taraflar arasında anlaşma yoksa verilen para kapora sayılır. … Cayma bedeli sözleşmeden dönülmesi halinde geri alınamaz ancak bağlanma parası ya da bir diğer ifadeyle kapora iade edilir.

Kapora geri iade edilir mi?

Kaparo açıklamasıyla gönderilen para bağlanma parası olarak TBK 177 kapsamında kabul edilir. Sözleşmenin herhangi bir sebeple geçersiz olması veya dönülmesi durumunda verilenlerin iadesi gerekecektir. Kaparo yani bağlanma parasının da iadesi gerekir.

Kapora iade edilmezse ne olur?

Bu sebeple eğer sözleşme noterde veya tapuda yapılmadıysa; her ne kadar kapora “cayma parası” olarak verilmiş olsa da bu işlem geçersiz olacaktır. Böyle durumlarda alıcı; “kapora” niyetiyle verdiği parayı geri isteyebilecek; satıcı ise sözleşmeden cayarsa bu bedelin iki katını ödemek zorunda kalmayacaktır.

Kaporamı nasıl geri alınır?

Kaparo adı altında yapılan ödemelerin geri alınabilmesi için öncelikle yapılan ödemenin sözleşmede yer alıp almadığı incelenmeli. Yer alıyorsa sözleşmede bağlanan hukuki durum tespit edilmelidir. Sözleşmede bu yönde bir düzenleme bulunmuyorsa veya sözleşme bulunmuyorsa yapılan ödemenin T.B.K.

Kredi çıkmazsa kapora yanar mı?

Örneğin konutta olacak tadilatın uzaması gibi nedenlerde kapora ödeyen taraf daha fazla beklemek istemezse bu durumda kapora iade edilmelidir. Yine konut kredisi onayı çıkmaması durumunda kişinin kendi isteği ile değil de kendi dışında bir zorunluluktan dolayı evden vazgeçmesi nedeni ile de para iadesi yapılmaktadır.

Verilen kapora geri alınır mı?

Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur. Eğer satıcı aracı satmaktan vazgeçerse alıcı, kapora olarak ödediği parayı geri alır.