Fizik muayene yöntemleri ile nelere bakılır?

Fizik muayene, vücudun ve vücut fonksiyonlarının, inspeksiyon (gözle), palpasyon (elle hissederek), perküsyon (parmaklarla vurarak) ve oskültasyon ile (stetoskopla dinleyerek) değerlendirilmesidir. Fizik muayene öncesinde hasta hakkında bilgi alınır. Fizik muayene öncesi bu bilginin alınmasına anamnez denir.

Palpasyon ile nelere bakılır?

Palpasyon. Hastanın söz konusu bölgesinin elle dokunarak muayene edilmesidir. Amaç bölgede herhangi anormal bir şişlik olup olmadığını tespit etmektir. Bu yüzden palpasyon mutlaka bilateral (simetrik) bir şekilde yapılmalıdır.

Nabız muayenesinde neye bakılır?

Nabız sayısına, Nabız dolgunluğuna Nabızın düzenli olup olmadığına bakılır. Nabız muayenesinde, alt ve üst ekstremiteler arasında nabız şiddeti mutlaka karşılaştırılmalıdır.

Derinin değerlendirilmesinde hangi unsurlara dikkat edilir?

Vücudun sıcaklığı, derinin yapısı, nemi incelenir. Ağrı, hassasiyet ve kasılma durumu incelenir. Deri altı yapıların büyüklüğü ve pozisyonu incelenir.

Bağırsak sesleri nasil dinlenir?

BAĞIRSAK SESLERİ Bağırsak peristaltizmi sürerken bir steteskop yardımıyla karın duvarından bağırsakların dinlenmesidir. Karın 4 duvara ayrılarak bağırsak sesleri dinlenir. Dışkı tıkacı Konstipasyon ve diyare gibi bir problem yoksa bağırsak seslerinin dakikada 6-10 olması beklenir.

Dalak muayenesi nasıl yapılır?

Yüzeyel palpasyon sırasında parmaklar bastırılmaz, karın hafifçe kontrol edilir. Sonrasında derin palpasyona geçilir. Derin palpasyonda parmaklar daha çok bastırılır ve asıl amaç kitle olup olmamasını araştırmaktır. Palpe edilen bir kitle varsa kitlenin yeri, şekli, büyüklüğü, hareketli olup olmaması not alınır.