Gesi bağları hikayesi

Eski zamanlarda Kayseri'de yaşayan bir aile bulunmaktadır. Bu aile kızlarını Kayseri iline bağlı Gesi ilçesine gelin gönderirler. Ancak eski zamanlarda ulaşım sıkıntısı yaşandığından dolayı kız ailesini ve annesini göremez. … Kaynanası tarafından şansı olmayan kız, onun türlü türlü eziyetlerine katlanmak zorunda kalır.Sep 22, 2020

Gesi Bağları adlı türkünün hikayesi nedir?

Kayseri'nin Gesi köyünde yaşayan bir genç kız, evlilik çağına geldiğinde, onu istemeye gelenler uzak köyden bir aile olarak genç kıza talip olurlar. Genç kız ve genç erkek birbirlerini sever ve evlenir. Genç kız, uzak yere gelin gittiği için hüzünlenir.

Gesi Bağları kime yazılmış?

Gesi Bağları,” Muzaffer Sarısözen'in derlediği, Ahmet Gazi Ayhan, Selda Bağcan, Barış Manço'nun sesiyle hafızalara kazınan hüzünlü türkünün adıydı. Bu türküye konu olan Gesi, Kayseri merkezine 18 kilometre uzaklıkta.

Gesi Bağları türküsü hangi yörenin?

Gesi Bağları, Kayseri'nin Gesi beldesi kökenli olduğu düşünülen türkü. Garbis Bakırcıyan, Udi Bogos, Refik Başaran, Nezahat Bayram, Nida Tüfekçi, Yıldız Ayhan, Müzeyyen Senar, Hacer Buluş, Nebahat Yıldız gibi sanatçılar tarafından seslendirildi. Barış Manço ve Selda Bağcan bu türküyü yorumlamıştır.

Gesi Bağları nerede yazılmıştır?

Pek çok sanatçının okuduğu türkü ile tanınan gesi bağlarının nerede bulunduğu çok sık sorulan bir sorudur. Gesi bağları Kayseri ile Sivas arasında bulunmaktadır. Kayseri ilinden doğuya doğru gidildiğinde yaklaşık 18 km ilerde yer almaktadır.

Ordunun Dereleri türküsünün hikayesi nedir?

Yıllar yıllar önce Ordu'nun uzak köylerinden birinde iki genç yaşarmış . … Maddi durumu iyi olan Mehmet, maddi durumu onun kadar iyi olmayan genç kıza yani Hacer'e aşık olmuş. Genç kız o kadar güzelmiş ki, Mehmet'in aklını başından almış .

Sarı Gelin türküsünün hikayesi nedir?

Sarı Gelin, eski çağlardan beri Çoruh ırmağı boyunda yaşayan Hıristiyan Kıpçak beyinin kızıdır. … Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur. Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler.

Yemen türküsü neden yazılmıştır?

Yemen Türküsü Yemen'de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır. Osmanlı Yemen topraklarını ülkesine kattıktan sonra buradaki hükümdarlığını sürdürmek için çok şehit verdi. Beş cephe de birden çarpışan Osmanlı kuvvetleri Anadolu'dan asker sevki yaptı.