Glisemik indeksi düşüren besinler

GLİSEMİK İNDEKSE GÖRE BESİNLER Doç. Dr. İlhan, glisemik indekse göre besinleri açıklayarak, şöyle devam etti: “Düşük glisemik indeksli besinlere örnek olarak tam tahıllı ekmek, arpa, kuru baklagiller, barbunya fasulye, mercimek, tatlı patates, birçok meyve sayılabilir.17-Oct-2020

Yiyeceklerin glisemik indeksi nasıl düşürülür?

Glisemik İndeksi düşürmek için;

  1. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
  2. Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmelidir.
  3. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
  4. Pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
  5. Kurubaklagiller sıklıkla tüketilmelidir.

Glisemik indeksi ne düşürür?

Glisemik indeki etkileyen faktörler Nişastanın yapısı glisemik indeks için önemli bir faktördür olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İlhan, “Nişastanın yapısındaki bazı moleküller daha az miktarda su çekerek daha yavaş sindirilir. Diyetin posası diğer önemli bir faktördür ve diyetteki posa arttıkça glisemik indeks düşer.

Düşük glisemik indeksli yiyecekler neler?

Düşük glisemik indeksli gıdalara; baklagiller, barbunya, fasulye, mercimek, nişastalı olmayan sebzeler örnek verilebilir. Pek çok meyve ile tam tahıllı ekmek, kepekli gevrek, çavdar ekmeği gibi tahıllar da bu sınıfta bulunur. Et ve yağın glisemik indeks değeri hiç yoktur; çünkü bu gıdalar, karbonhidrat içermezler.

Pilavın glisemik indeksi nasıl düşürülür?

Beyaz pirincin Gİ'si yüksektir. Yerine kahverengi pirinç veya bulgur tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Lakin yemek kültürümüz gereği pirinç pilavından da vazgeçemediğimiz için bunu rahat tüketebilmemiz için 1 gece dolapta bekletip ertesi gün ısıtıp tüketmek Gİ düşüşünü sağlayacaktır.

Hangi pirincin glisemik indeksi düşük?

Siyah Pirincin Glisemik İndeksi Hatta tüm pirinçler arasında en düşük glisemik indeks oranı ile zirvededir. Düşük glisemik indeks seviyesi ile kan şekerini ani biçimde yükseltmez. “Yasak pirinç” olarak da bilinir. Beyaz pirinç için ise: 75'tir.

Bulgurun glisemik indeksi kaç?

Örneğin beyaz pirincin glisemik indeksi 98 iken, Başbaşı Bulgur'un glisemik indeksi sadece 50'dir.

Hangi ekmeğin glisemik indeksi düşük?

Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli (>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır.