Hangisi mülkiyeti gayrimüslimlere ait topraklardır

Haraciye (Haracî topraklar): Bu topraklar bir yerin fethinden sonra GAYRî MÜSLİM halkın elinde bırakılan,onlara mülk olarak verilen topraklardır. Sahipleri, dilediği gibi kullanırlar,satabilirler, vakfedebilirler yada çocuklarına miras olarak bırakabilirlerdi.Jun 26, 2012

Osmanlı Devletinde yaşayan gayrimüslimler kimlerdir?

Etnik bakımdan ise Rumlar, Yunanlar, Bulgarlar, Slavlar, Arnavutlar, Rumenler, Gagavuzlar, Macarlar, Lehler, Çingeneler, Ermeniler, Gürcüler, Süryaniler, Keldaniler, Araplar, Yahudiler, Kıptîler ve Habeşler ülkenin gayrimüslim kısmını teşkil etmekteydi.

Hangisi ile Osmanlı Devleti’ndeki gayrimüslimler e Vatandaşlık hukuk açısından Müslümanlarla tam eşitlik sağlayan önemli haklar verilmiştir?

Tanzimat Fermanı ile belirtilen eşitlik prensibi gereğince, gayrimüslim unsurların hakları daha fazla gündeme geldi.

Hangisi Osmanlı Devleti’nde Hristiyanlara Müslümanlar arasında eşitlik sağlamayı amaçlayan belgedir?

Bu sayıma göre Rumeli'de 800.000 Hristiyan'a karşılık 500.000 Müslüman; Anadolu'da 2.000.000 Müslüman'a karşılık 400.000 Hristiyan belirlenmiştir (Karal 1983: 156). 3 Kasım 1939'da Gülhane'de ilan edilen Tanzimat Fermanı, Müslüman ve Hristiyan halkın kanun önünde eşitliği ilkesini getirmiştir.

Müslüman ve Müslüman olmayan tüm Osmanlı vatandaşlarının ırz namus can ve mal güvenliğinin sağlanması ilkesi ilk kez aşağıdaki belgelerden hangisinde yer almıştır?

Tanzimat fermanının maddeleri şöyledir; 1- Hiçbir kişi yargılanmadan cezalandırılmayacak, mahkemeler açık olacak ve herkes yasalar önünde eşit olacaktır. 2- Tüm halkın can, mal ve namus güvenliği sağlanacaktır.

Osmanlı Devleti’nde halkın Müslüman ve gayrimüslim esasına göre ayrıldığı sistem nedir?

Osmanlı Devleti kendinden önceki Müslüman devletlerin gerçekleştirdiği birçok politikayı uygulamaya devam etmiştir. Bu politikalardan biri de kendi yönetim anlayışıyla yeniden şekillendirdiği “millet sistemi”dir.

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı vatandaşlarından sadece Müslüman olmayanlara yönelik hukuki haklar getirmiştir?

Islahat fermanı, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan Müslüman olmayanlara verilen haklar bakımından büyük bir öneme haizdir. Islahat fermanının, Tanzimat fermanından farkı asıl hitap ettiği kesimin gayrimüslim ve yabancı azınlıklar olmasıdır.

Gayrimüslimlere yönelik hukuki haklar ne zaman gelmiştir?

1856 Islahat Fermanı, Osmanlı tebâası içerisinde gayrimüslimlere yönelik birtakım hakların verilmesini içermektedir.