Hukuka aykırı deliller nelerdir

Ceza yargılamasında hukuka aykırı delil, ceza muhakemesi hukuku normlarına aykırı elde edilmiş olan her türlü delil olarak tanımlanabilir. Hukuka aykırı deliller, bir uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla ispat aracı olarak kullanılamazlar. Ceza yargılamasının amacı, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır.

Hukuka aykırılık unsurları nelerdir?

Bir fiilin hukuka aykırı olması, tüm hukuk düzenini ihlal etmesi anlamına gelir. Örneğin bir fiilin ceza hukuku bakımından hukuka uygun ancak medeni hukuk bakımından hukuka aykırı olması mümkün değildir. Ceza hukuku bakımından da, suç teşkil eden haksızlıklar, hukuk düzeni ile çatışır, hukuka aykırılık teşkil eder.

Dosyadaki hukuka aykırı deliller ne yapılır?

Hukuka aykırı olduğu için mahkemece reddedilen delil, dava dosyasından derhal çıkarılmalı ve yargılama dışı bırakılmalıdır. Bu konuda ayrıca bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmayıp, CMK m.206/2 konu ile ilgili yeterli açıklığa sahiptir.

Hukuka aykırı delil dosyadan çıkarılır mı?

Hukuka aykırılıkları iddia edilemez ve hukuka aykırı oldukları iddiasıyla imha edilemezler. Bu tapelerin imha edilmesi yönünde karar alınması, Türk Ceza Kanunu'nun 281. maddesine göre suç teşkil etmektedir ve tapelerin imha edilmesi delillerin yok edilmesi niteliğini taşımaktadır.

Delil yetersizliğinden ceza verilir mi?

Deliller, ceza muhakemesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç ancak ispatlar ile mümkündür. En önemli ispat aracı ise delildir.

Hukuka aykırı davranışlar nelerdir?

Hukuka aykırı fiil, genel olarak hukuk düzeninde düzenlenmiş normlara karşı hareket etmeyi ifade eder. Hukuka aykırı fiil, icra edilebilir bir hareketle ortaya konulabilir. Bunun yanında hukuka aykırı fiilin, kaçınma şeklinde bir davranışla ortaya konulması da mümkündür.

Hukuka aykırılık bağı nedir?

Hukuka aykırı bir fiil sonucu zarara uğrayan kişinin haksız fiil hükümleri uyarınca tazminat isteyebilmesi için ihlal edilen kuralın amacının kapsamına o kişinin zarardan korunmasının da girmesi gerekir. Mağdurun zarara uğraması ile ihlal edilen kural arasında hukuka aykırılık bağı bulunmalıdır.

Hukuka aykırı delil nasıl olur?

Kolluk, arama yaparken CMK 116 ve devamı maddelerindeki kurallara uygun hareket etmek zorundadır. Aksi halde, aramada elde edilen bulgular, delil olarak değerlendirilemez. … Delillerin elde edilme biçimine ilişkin usul kurallarına uyulmaması, elde edilen delilleri hukuka aykırı kılar.