Ihtarnamenin hukuki niteliği

İhtarname, hukuki karşılığı olan ve karşı tarafa sözleşme, kanun ve yazılı olmayan kurallardan doğan talep ve hakların bildirildiği tebligata denir. İhtarnameler yazılı olur. İhtarnamelerin uyarı – haber niteliğinde olma özelliği de vardır.

Ihtarname teslim alınmazsa ne olur?

İhtarnameye Cevap Vermezsem Ne Olur? İhtarnameye cevap vermemeniz ve karşılığında herhangi bir işlem yapmamanız durumunda hukuk düzeni buna iddiaları kabul ettiğiniz gibi bir sonuç bağlamamaktadır. Zira hukukta susma, kabul manasına gelmemektedir.

Noterden ihtarname geldi ne yapmalıyım?

Tarafınıza verilen süre ihtarın tebliğ tarihi ile başlayacak olup sürenin sona ermesi ile hukuki sonuç doğuracaktır. Dolayısı ile verilen süre içerisinde işbu ihtara noter kanalı ile cevap vermeniz, gelen ihtarname muhteviyatı gerçeğe aykırı ise itiraz etmeniz/reddetmeniz yararınıza olacaktır.

Ihtarname noterden olmak zorunda mı?

İhtarnamenin noter kanalıyla gönderilmesi zorunlu değildir. PTT kanalıyla APS ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir. Ama PTT aracılığıyla gönderilen ihtarname zarfının içinin boş olduğunun karşı tarafça her zaman iddia edilebileceğini unutmamak gerekir.

Ihtarname geldikten sonra ne olur?

Tebliğ edilmeden ihtarname işleminin yasal dayanağı olmamaktadır. Tebliğ, yasal süreci başlatır. Alacaklı kişi karşı tarafa ihtarname çektiği ve karşı tarafa ulaştığı andan itibaren borca faiz işlemeye başlar. Herhangi bir ihtarname çekmeden ve 3 yıl bekledikten sonra dava açılmış ise faiz talebi olamaz.

Ihtarname ulaştığını nasıl öğrenebilirim?

Noter aracılığıyla ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarasını almalısınız. Böylece gönderi takip numarasıyla ihtarnamenin gönderi durumunu öğrenebilirsiniz. İhtarnamenin gönderilmesinin akabinde noterden alınan tebliğ şerhi ile de ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır.

Ihtarname çektikten sonra işe gidilir mi?

Haklı fesih imkanınızı kullanmanız için noter kanalıyla ihtarname çekmelisiniz. Bu fesihte, nedenlerini sıraladıktan sonra iş akdinizi haklı olarak feshettiğinizi belirteceğinizden dolayı, ihtarname çekildikten sonra işe gitmenizin bir faydası olmayacaktır.

İşçi işverene ihtar çekerse ne olur?

İşten atılan veya ayrılmak isteyen işçi, alacaklarına ilişkin işverene ihtarname çekerken hukuki yardım almalı. İhtarnamede belirtilen beyanlar bağlayıcı olduğu için kimi durumlarda işçinin aleyhine sonuç doğurabiliyor. Bunun bedeli de bazen 20 yıllık emeğin karşılığı kıdem tazminatı olabiliyor.