Ilik nakli nasıl gerçekleşir

Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir. Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.

Ilik nakli kaç saat sürüyor?

Steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal (belden uyuşturularak) anestezi altında kemik iliği alma iğneleri yardımı ile alıcıya yetecek miktarda kemik iliği toplanır. İşlem 1-2 saat kadar sürer.

Ilik veren kişi kaç günde iyileşir?

Kemik İliği Nakli Sonrası Bu nedenlerle hastaya bağışıklık sistemini destekleyici ilaçlar verilmektedir. Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.

Kemik iliği nakli acıtır mı?

Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi, genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılıyor. Bu yöntemi çok fazla kullanmıyoruz. Sanırım insanların da en çok çekindiği ya da acı çekeceğini düşündüğü işlem bu oluyor. Ama bu işlem anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir ağrı, acı hissetmiyor.

Ilik nakli veren kişiye zarar verir mi?

Kemik iliği naklinde verici zarar görmez Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.

Ilik nakli kimler verebilir?

Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir. Gönüllü kemik iliği/kök hücre verici adaylarının bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekmektedir.

Ilik nakli riskleri nelerdir?

Kemik iliği nakli riskleri nelerdir?

  • Graft-versus-host hastalığı (sadece allojenik nakil)
  • Kök hücre (greft) hatası
  • Organ hasarı
  • Enfeksiyonlar.
  • Katarakt.
  • Kısırlık.
  • Yeni kanserler.

29-Dec-2020

Kemik iliği nakli ne zaman yapılır?

Kemik iliği nakli, hasarlı veya hastalıklı kemik iliğini değiştirmek için vücuda sağlıklı kan yapan kök hücreleri yerleştiren bir prosedürdür. Kemik iliğinin çalışmadığı ya da yeterli miktarda sağlıklı kan hücresi üretemediği durumlarda, kemik iliği nakli gerekir.