Ilk madde ve malzeme maliyetleri

Üretimde kullanılan ya da tüketilen tüm ilk madde ve malzemelerin parasal tutarına, ilk madde ve malzeme maliyetleri denir. İlk madde ve malzemeler üretimle ilişkileri açısından, direkt ve endirekt ilk madde ve malzeme olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Ilk madde malzeme nedir?

Tanımı: Esas üretim veya üretime yardımcı faaliyetlerde kullanılan (tüketilen, harcanan) her türlü ilk madde ve malzemelerdir. Direkt İlk Madde ve Malzeme: Üretilen mamullerle doğrudan bağlantısı kurulabilen ilk madde ve malzemedir. … Örneğin, ayakkabı üretiminde kullanılan tutkal, çivi, ip gibi maddelerdir.

710 Direkt ilk madde ve malzeme giderleri nelerdir?

710. Direkt İlk madde Ve Malzeme Giderleri : Bu giderler, esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, mamülün bünyesine giren, mamülün temel öğesini oluşturan ve mamülün bünyesine doğrudan yüklenebilen maddelerin kullanımı fiili tutarlarla bu hesapta izlenir.

710 Direkt ilk madde ve malzeme giderleri hangi hesaba yansıtılır?

710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİD. 710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 711 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ YANSITMA HESABI yoluyla 151 YARI MAMULLER – ÜRETİM hesabına aktarılır.

Üretim maliyeti hangi temel başlıklardan oluşur?

b) Üretim Giderleri: Bir mamul veya hizmetin üretimi nedeniyle ortaya çıkan maliyetlere üretim maliyeti denilir. Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.

Direkt ilk madde ve malzeme giderleri hangi tabloda yer alır?

Bu grupta yer alan hesaplar, üretilen mamülün bünyesine ana madde olarak katılan ve hangi mamülden ne kadar tüketildiği, ekonomik bakımdan ayrı olarak izlenebilen ilkmadde ve malzemelerle ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarını kapsar.

Hastanelerde ilk madde nedir?

Hastanelerde direkt ilk madde ve malzeme giderleri grubuna, belli bir hastanın tedavisi ve bakımı amacıyla kullanılan ve hangi hastaya ne kadar kullanıldığı kolaylıkla tespit edilebilen, enjektör, ilaç, protez, kan, serum, röntgen filmi gibi tıbbi malzemeler girmektedir.

Maliyet çeşitleri nelerdir?

Maliyet Muhasebesinde Maliyet Türleri Nelerdir?

  • Doğrudan Maliyetler.
  • Dolaylı maliyetler.
  • Sabit maliyetler.
  • Değişken fiyatlar.
  • İşletme maliyetleri.
  • Fırsat maliyetleri.
  • Batık Maliyetler.
  • Kontrol Edilebilir Maliyetler.