Insülin nerelere vurulur

İnsülinler karın, uyluk, üst kol ve kalça olmak üzere farklı bölgelerden yapılabilmektedir. İnsülin en hızlı karın bölgesinden emilir. Emilim hızı sırasıyla üst kol, uyluk ve kalçadan yapıldığında daha yavaştır.

İnsülin Göbekte nereye vurulur?

Kaburga kemiklerinin altında kalan alan (çatı şeklinde üst sınır) ile iç çamaşırı çizgisinin üzerinde kalan alan (alt sınır) enjeksiyon için uygundur. Yan sınırları belirlemek için ise göbek deliğinden ikişer parmak mesafe bırakılmalı ve kalça kemiklerinin başladığı noktaya kadar olan alana enjeksiyon yapılmalıdır.

İnsülin hangi organ tarafından üretilir?

Vücudumuzun ana besin kaynağı olan şeker, enerji sağlayabilmek için kandan vücut hücrelerinin (kas hücreleri, yağ hücreleri ve karaciğer hücreleri) içine girmelidir. İnsülin, vücudumuzda midenin arka tarafında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan birhormondur.

İnsülin türleri nelerdir?

İnsülin çeşitleri ve marka isimleri

  1. Hızlı etkili insülinler (Lispro, insülin aspart) Humalog, Novorapid.
  2. Kısa etkili insülinler (kristalize insülin) Humulin R, Actrapid.
  3. Orta etkili insülinler (NPH insülin) Humulin N, İnsulatard.
  4. Uzun etkili insülinler (Glargin, Detemir) Lantus, levemir.
  5. Karışım insülinler.

İnsülin iğnesi aynı yere yapılırsa ne olur?

İğneyi sürekli aynı bölgelere yapmamalıyız: İğnemizi sürekli aynı yere yaparsak o bölgede insülin birikerek lipohipertrofi denilen şişlikler oluşur. Bunların oluşmaması için iğne yaparken bütün iğne bölgelerini (karın, kol, bacak, kalça) kullanmamız gerekir.

İnsülin iğnesi yanlış yapılırsa ne olur?

* Yanlış rotasyon sonucu insülin kullananların 1/3'ünün enjeksiyon bölgelerindeki yağ dokuda yumrular oluşuyor (lipohipertrofi adı verilen bir komplikasyon). Eğer hasta lipohipertrofiye insülin enjekte ederse, insülin emilimi etkileniyor ve bu durum hastaların daha fazla insülin enjekte etmelerine neden olabiliyor.

Evde insülin iğnesi nasıl yapılır?

Deriyi işaret parmağı ve baş parmak arasında alarak hafifçe sıkıştırın. Diğer elinizle şırıngayı alın ve iğneyi 90 derecelik açıyla uygulayın. (Eğer zayıfsanız veya enjeksiyonu çocuğa yapıyorsanız 45 derecelik açıyla yapın). İğneyi deriye batırın.

Glikozu hangi organ üretir?

Midemizin arkasında, yassı uzun bir organ olan pankreasın her an kandaki glikoz miktarını gözleyen hücreleri vardır. Bu hücrelerden bazıları şeker yüksekse hemen harakete geçip insülin hormonu salgılar.