Kalça çıkıklığı neden olur

Bebeklerde kalça çıkığının nedeni henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Kalça çıkığı riskinde artışa neden olan faktörlerden bazıları anne rahmindeki düşük amniyon sıvısı seviyeleri, ters doğum ve ailede kalça çıkığı öyküsü olması şeklinde sıralanabilir.Jun 23, 2020

Kalça çıkığı ne kadar sürede iyileşir?

Yapılan çalışmalarda ilk 3 ayda kalçanın hem kemik hem de kıkırdak dokularının iyileşme potansiyeli en fazladır. Bu dönemde tedavi bazen 1 ayda bile tamamlanabilmektedir. Yenidoğan döneminde ultrason ile tanı konan kalça çıkıklarında Pavlik bandaj ile kısa sürede iyileşme sağlanmaktadır.

Kalça çıkığı tedavi edilmezse ne olur?

Ülkemizde her 100 doğumdan 1'inde görülen doğumsal kalça çıkığı, uyluk kemiğinin baş kısmının içinde bulunması gereken yuvadan ayrılması sonucu oluşur. Erken dönemde tedavi edilmezse, ayak kısalığı ve topallama gibi kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Bunların yanı sıra kalça ve belde erken kireçlenme görülebilir.

Doğuştan kalça çıkığı neden olur?

Nedenleri. Anne hormonlarının çocuk kalça ekleminde gevşeklik yapması, genetik faktörler ve anne karnındaki kötü duruşlar, sezaryen doğum, kundak sargısı gibi nedenlerle Doğuştan kalça çıkığı oluşur.

Kalça testi neden yapılır?

Kalça ultrasonunun çekilme nedenleri ise şunlardır: Kalça ekleminin normal şekilde gelişip gelişmediğini anlamak. Kalça çıkığı bulunup bulunmadığını değerlendirmek. Ailede kalça çıkığı öyküsü bulunması durumunda riski tespit etmek.

Kalça çıkığı nasıl düzeltilir?

Erken dönemde teşhis edilen vakalarda tedavi ameliyatsız yapılır. İlk 6 ayda sadece atel ve basit bazı önlemlerle kalça çıkığının tedavisi mümkündür. 6 aydan büyük bebeklerde ise genel anestezi altında cerrahi işlemle çıkık femur başının yerine yerleştirilmesi gerekir. Sonrasında da alçı uygulaması yapılır.

Kalça çıkığı nasıl anlaşılır?

İki bacak arasında uzunluk farkı varsa, emekleme ve yürüme gibi fonksiyonlarda bir gerilik söz konusuysa, bebeğin bacakları dışa doğru açılamıyorsa kalça çıkığı probleminden şüphelenilmektedir.

Kalça çıkığının belirtileri nelerdir?

Bu belirtiler;

  • İki bacak arasında uzunluk farklı olması,
  • Kalça eklemi hareketlerinde sınırlılık, örneğin bacakların dışa doğru açılamaması,
  • Kalça ve bacaklardaki deri katlantılarının sayı ve şeklinde asimetri,
  • Oturma, emekleme, yürüme gibi fonksiyonları içeren kaba motor gelişimde gerilik,
  • Yürüyen bebeklerde aksama,