Kalbin anatomisi nedir?

Kalp, iki kulakcık (atriyum) ve iki karıncık (ventirikül) tan oluşmaktadır. Ayrıca bu boşluklara giren ve çıkan ana damarlar mevcuttur. Kalbin sağ tarafında yer alan kulakcık ve karıncık vücuttan gelen oksijeni düşük (kirli) kanı Pulmoner Arter vasıtası ile akciğerlere pompalar.

Kalp ve bölümleri nelerdir?

Kalbin içerisinde 4 adet odacık bulunmaktadır:

  • Sağ kulakçık (atrium dexter)Kalp kası
  • Sol kulakçık(atrium sinister)
  • Sağ karıncık (ventriculus dexter)
  • Sol karıncık (ventriculus sinister)

Kalbin vücudumuzdaki görevi nedir?

Kalp, vücudumuza gerekli besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kanı, dolaşım sistemimiz içinde hareket ettiren, çok dayanıklı kas grubundan oluşan bir pompa. Kalp, göğsümüzün ortasında göğüs kemiğinin hemen altında yer alıyor. Kalbin dış yüzünü perikard denilen çepeçevre bir zar kaplıyor.

Kalp nasıl bir organdır?

Yaklaşık yumruk büyüklüğünde olan kalp, kas dokusundan yapılmış, içinde dört küçük odacık bulunan bir organdır. Kalp dört odacıktan oluşur. Üst iki odacık toplardamarlar yolu ile kalbe dönen kanı toplarlar. Alt iki odacık ise toplanan bu kanı belli bir hacme eriştikten sonra pompalama görevi yapmaktadır.

Kalbin alt yüzüne ne isim verilir?

Kulakçıklar karıncıklar arasında sağda “triküspit” kapak, solda ise “mitral” kapak bulunmaktadır. Bu kapaklarda kan kulakçıktan (üst odacıktan) karıncığa (alt odacık) doğru tek yönlü kan akışına izin verir ve aşğı odacıklardan yukarıya kanın geçmesini engeller.

Kalbin yapısında neler var?

Kalbin kendi içinde bir sistemi bulunmaktadır. 4 odacık ve 4 kapakçık, damar sistemi ve iletim sisteminden oluşan bir yapıdır. 2 odacık üst kısmında ve 2 odacık alt kısmında bulunur. Üst odacıklar kulakçık (atrium), alt odacıklar ise karıncık (ventrikül) olarak adlandırılır.