Konut dokunulmazlığı hakkı

Konut dokunulmazlığı; bir konuta, konut sahibinin rızası dışında girilememesi, arama yapılamaması ve buradaki eşyaya el konulamaması durumu olarak tanımlanır. Konut dokunulmazlığının ihlali, Türk Ceza Kanununda bir ağır suç olarak değerlendirilir.

116 4 uzlaştırmaya tabi mi?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun TCK md.116'da düzenlenen tüm fıkraları uzlaşma kapsamında yer almaktadır. Soruşturmayı yapan savcı, dava açmak için yeterli şüphe nedenlerinin varlığı kanaatinde ise, mutlaka tarafların uzlaştırılması için soruşturma dosyasını uzlaştırma bürosuna göndermelidir.

Konut dokunulmazlığı temel hak mı?

Konut dokunulmazlığı, anayasal düzlemde bakıldığında temel haklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İster özel hayatın mahremiyeti içerisinde değerlendirilsin, ister müstakil olarak yer alsın hakkın ilk kuşak haklar içeri- sinde olduğu açıktır.

Konut dokunulmazlığı ne tür bir haktır?

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu ile korunan hukuksal değer konutta baĢkalarının müdahalesi olmadan huzur ve güvenli bir yaĢam sürdürme hakkıdır. Bu hak doğrudan özel hayatın gizliliği ve dokunulmazlığı ile de ilgilidir.

Konut dokunulmazlığı cezası ne kadar?

Konut dokunulmazlığı ihlalini için açılan dava eğer davacının lehine sonuçlanırsa o zaman fail 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilmektedir. Eğer konut dokunulmazlığı ihlali suçunda cebir ya da tehdit durumları varsa o zaman verilecek hapis cezası 1 ila 3 yıl arasında olabilmektedir.

Hangi suçlarda uzlaşma olmaz?

Hangi suçlar uzlaştırmaya tabidir Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.

Hangi suçlar uzlaştırmaya tabi?

Uzlaşma / Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçlar Nelerdir?

  • Basit kasten yaralama (m.86/1-2).
  • Kasten yaralama suçunun ihmali davranışla işlenmesi (m.88).
  • Taksirle adam yaralama suçu (m.89). …
  • Tehdit suçu (m.106/1).
  • Konut dokunulmazlığını ihlal Suçu (m. 116).

Konut dokunulmazlığı hangi haklardandır?

(Anayasa, Madde 21): Kimsenin konutuna dokunulamaz. Çeşitli nedenlerle, yasayla yetkili kılınmış kurumların yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. İnsanların kendi evlerinde rahatsız edilmeden yaşam sürme hakkı Anayasada güvence altına alınmıştır.