Müşterek mülkiyet nedir?

Müşterek mülkiyet; bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olmasına ve bu taşınmazın fiilen bölüşülmemesi durumuna denilir. Hukuki işlemler ya da kanuni bir hak sonucu doğan müşterek mülkiyet, genellikle miras sonrasında ortaya çıkar.

Müşterek mülkiyet paylı mülkiyet nedir?

Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu'na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir. Paylı mülkiyette maldan yararlanma ve tasarruf etme üzerinden bir ortaklık kurulur.

Tapuda müşterek mülkiyet ne demek?

Müşterek mülkiyette kişiler, bahsi geçen mülke belirli paylar ile sahip olur. Taşınmaz mala müşterek mülkiyet ile sahip olunması durumunda, tapu üzerinde tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilir. Ancak hisseli tapu sahibi olan kişiler talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi de verilebilir.

Müşterek mülkiyet nasıl olur?

MK'nın 688. maddesinde de ifade edildiği gibi paylı (müşterek) mülkiyette, birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik (mülkün sahibi) olmaktadır. Bu paylar devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından da haczedilebilir.

Iştirak halinde mülkiyet elbirliği mülkiyeti nedir?

Birden fazla kimsenin bir taşınmaz üzerindeki payları gösterilmeksizin sahipliğine iştirak halinde mülkiyet ya da elbirliği mülkiyeti adı verilir. … Bu nedenle her bir malik malın tamamı üzerinde hak sahibidir.İştirak halindeki mülkiyette maliklerin payları belirli olmayıp, malikin mülkiyet hakkı malın tümüne yöneliktir.

Müşterek mülkiyet paylı mülkiyet midir?

Paylı Mülkiyet(Müşterek Mülkiyet)-TMK.m.688 Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur.