Maddi ceza hukuku nedir

Maddi ceza hukuku, hangi fiillerin suç teşkil ettiğini, suçun hangi unsurlardan teşekkül ettiğini, cezalandırmanın koşullarını, cezaların nelerden ibaret olduğunu ve bunlara ilişkin temel ilkeleri incelemektedir. Maddi ceza hukukuna ilişkin temel mevzuat 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'dur.

Maddi ceza hukukunda fiil nedir?

Maddi ceza hukukunda fiil, belirli bir amaca yönelen, kişinin isteğine göre ve iradesine bağlı, dış dünyada etki doğuran icrai yahut ihmali bir insan davranışıdır. Suçların içtimaı fiil kavramının maddi ceza hukuku çerçevesinde yapılacak değerlendirmeyi gerektirmektedir.

Suçun maddi unsuru nedir?

Suçun maddi unsurları, haksızlığı şekillendiren objektif nitelikli unsurlardır. Bu unsurlar şunlardır: Fiil, netice, fiil ile netice arasında nedensellik bağı. Fail, mağdur, suçun konusu, nitelikli haller de bu kapsamda ele alınır.

Suçun maddi unsurları nedir örnek?

Suçun maddi unsurları, haksızlığı şekillendiren objektif nitelikli unsurlardır. Bu unsurlar şunlardır: Fiil,netice, nedensellik bağı, fail, mağdur, suçun konusu, nitelikli haller. … Örneğin, refleks hareketleri, fiil niteliği taşımaz. Refleks, iradi etkileşim olmaksızın vücudun gösterdiği reaksiyondur.

Maddi suç ne demek?

Bir insan davranışı tabii/maddi/fiziksel anlamda sonuçlar doğurmuşsa “maddi suç (neticeli suç) söz konusudur. İnsan öldürme, insan yaralama bu tür suçlardır. Nedensellik bağı: Maddi dünyada meydana gelen bir değişikliğin bir insana bağlanabilmesi için bu değişiklik bir insanın iradi davranışından kaynaklanmalıdır.

Ceza hukuku nedir özet?

Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. … Özel ceza hukukunun konusu ise ülkenin kanunlarına göre suç sayılan eylemlerin neler olduğu, bunların kapsam ve sınırları, birbirlerinden ayrılan yönleri ile bu suçlara öngörülen cezalardır.

Tipikligin maddi unsurlari nelerdir?

Tipikliğin Maddi Unsurları

  • Fiil. …
  • Tek Hareketli Suçlar. …
  • Çok Hareketli Suçlar. …
  • Serbest Hareketli Suçlar. …
  • Bağlı Hareketli Suçlar. …
  • Seçimlik Hareketli Suçlar. …
  • Kesintisiz Suçlar. …
  • İhmali Suçlar.

Suçun maddi konusu nedir?

suçun üzerinde işlendiği vasıta veya nesneye suçun maddi konusu denir. suçun üzerinde işlendiği insan (vasıta değil) veya nesnedir. örneğin, hırsızlık suçunda taşınır eşyadır, öldürme suçunda insandır. bu maddi konu her suçta olmayabilir. … bu durum genellikle soyut tehlike suçları için geçerlidir.