Mezopotamya şu an neresi?

Mezopotamya (Antik Yunanca: Μεσοποταμία Mesopotamia: iki ırmak arasındaki bölge, Süryanice: ܒܹܝܬܼ ܢܲܗܪ̈ܝܼܢ Beyt Nahrin: nehirler ülkesi), Orta Doğu'da, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölge. Mezopotamya günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran topraklarından oluşmaktadır.

Mezopotamya hangi şehirleri kapsar?

Bu topraklar, Türkiye'de Mardin, Nusaybin, Erbil, Urfa, Diyarbakır, Kerkük, Süleymaniye, Duhok illerini kapsar. Yapılan araştırmalara göre Mezopotamya'daki ilk uygarlığın Sümerliler olduğu kanıtlanmıştır.

Mezopotamya uygarlığı nedir?

Mezopotamya medeniyetleri, günümüzde Dicle ve Fırat Nehri kıyıları olarak anılan bölgede, Irak ve Kuveyt'te kuruldu. MÖ yaklaşık 12.000'de, Neolitik Devrim zamanında erken dönem uygarlıkları oluşmaya başladı. Mezopotamya topluluklarının büyük kısmı; Sümer, Asur, Akad ve Babil medeniyetlerini de bünyesinde bulundurur.

Mezopotamya hangi uygarlığa aittir?

Mezopotamya uygarlığı olan Sümerler bilime de büyük katkısı olmuşlardır. Astronomi alanında gelişmiş olan bir topluluktur. Burçları ilk olarak Sümerler icat etmiştir. Edebiyat için katkıları olan Sümerler Gılgamış Destanı ve Yaratılış Destanı gibi pek çok destanı yazmışlardır.

Mezopotamya adı nereden gelir?

Fakat bunun ayrıntılarına geçmeden önce Mezopotamya'nın anlamına bir bakalım. Bu bölgeye ismini veren Antik Yunanlılardır. '"İki nehir arasındaki topraklar" anlamına gelir, yani Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölge. Bu bölge "medeniyetler beşiği" olarak nitelenir.

Mezopotamya nın başlıca geçim kaynağı nedir?

Mezopotamya ekonomisinin başlıca gelir kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturur.