Nefis neyden yaratılmıştır

Nefis kendini beğenir, kendine tapar, kendine hayrandır, bencildir, şımarıktır, kibirlidir. Topraktan yaratılmış olduğundan zayıf, çamurdan olması sebebiyle cimri, balçıktan olduğu için şehvetli, pişmiş topraktan olduğu için de cahildir.

Nefis nasıl bir şey?

Nefis ya da Nefs (نفس), Arapça kökenlidir, sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, akıl, insan bedeni, ceset, kan, azamet, arzu ve kötü istekler gibi manalara gelmektedir. Tasavvufî olarak da, "kendisinde iradi hareket, his ve hayat kuvveti bulunan latif buharlı bir cevherdir." şeklinde tanımlanır.

Nefis bizden ne ister?

Nefis çok şehvetlidir; yâr ister, eş ister, flört ister, aşk ister; nikâhla yetinmez, zinâya koşar, mahremi varken harama bakar, eşi varken metres tutar, camdan bakıp kaş göz eder, yuva yıkar, düğün basar, kız kaçırır, namus meselesinden silah çeker, kan döker, can verir, can alır, kâtil olur.

Ruh ve nefis nedir?

Nefs, insanın arzu, heves ve ihtiyaçları, canı, ruhu, hayatı ve istekleriyle kişinin bizzat kendisi, benlik demektir. Ruh ise bedeni ayakta tutan hayat enerjisidir. Kişinin ruhu olmadan parmağının ucunu dahi oynatması mümkün değildir. Genellikle ruh ve nefsin aynı şey olduğu düşüncesi yaygındır.

Nefis ve şeytan aynı şey midir?

Dolayısıyla her günah şeytan kaynaklı değildir. Ancak nefis, kişiye vesvese yapar ve çoğu günahlara onu sürükler . Bunun için insan , şeytandan ziyade nefsine karşı ihtiyatlı olmalıdır . Kur'an-ı Kerim, lafız ve manaya delaleti bakımından " iblis " ile " şeytan " kelimelerinin manaları arasında ayrım yapmıştır.

Nefis terbiyesi için ne yapmalı?

Kalbin nefse galip gelmesi için bazı şartlar üzerinde duralım:

  1. ÇEVRE. Nefsimizi terbiye etmek istiyorsak, en başta çevremizi değiştirmeliyiz. …
  2. TAHKİKÎ İMAN. İmanın kuvvetlenmesi nefse galip gelmenin en mühim yoludur. …
  3. İBÂDETLER. …
  4. Namaz. …
  5. Oruç …
  6. Kur'ân Okuma. …
  7. Zikir. …
  8. İstiğfar.

Nefis nerede bulunur?

Hadiste nefis için, " senin zararlı düşmanın iki yanın arasındaki nefsindir"(Keşf-ül'hafa) buyurulmuştur. Bazıları hadise mana verirken iki kaşın arası demişlerdir. Nefis te bir latifedir. Latifeler ise ruha takılmışlardır.

Kadının dokuz nefsi nedir?

Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir.