Oskültasyon yöntemi nedir?

Oskültasyon, fizik muayenenin stetoskop isimli araç ile yapılan kısmı. Vücudun ürettiği sesleri (örn. kalp sesi, solunum sesi) dinlemek amacıyla yapılır. Batın muayenesi dışındaki muayene bölümlerinde en son yapılır batın muayenesinde palpasyonla bağırsak motilitesinin artması nedeniyle inspeksiyondan önce yapılır.

Solunum muayenesi nasıl yapılır?

Muayene sırasında hasta ağzından derin soluk alıp verir ve steteskopun diaframlı kısmı ile akciğerler dinlenir. Dinleme odakları perküsyon odakları ile aynıdır. Dinleme sırasında her iki akciğer karşılıklı ve karşılaştırmalı olarak dinlenir. Önce hastanın sırtı daha sonra göğüs ön duvarından dinleme yapılır.

Normal solunum sesi nasıl olmalı?

Normal solunum sesleri; yumuşak, müzikal olmayan vasıfta, sakin soluma sırasında inspiryum ve ekspiryumda duyulan seslerdir. Normal solunum sesleri duyuldukları yerlere göre veziküler, bronkoveziküler, bronşial ve trakeal sesler olmak üzere adlandırılır.

Anormal solunum sesleri nelerdir?

Ek sesler aşağudaki gibi sınıflandırılabilir;

  • Raller.
  • Ronküsler.
  • Plevral frotman.
  • Wheezing.
  • Stridor.

Feb 27, 2016

Derinin değerlendirilmesinde hangi unsurlara dikkat edilir?

Vücudun sıcaklığı, derinin yapısı, nemi incelenir. Ağrı, hassasiyet ve kasılma durumu incelenir. Deri altı yapıların büyüklüğü ve pozisyonu incelenir.

Solunum sesleri ne zaman artar?

37. NORMAL (VEZİKÜLER) SOLUNUM SESLERİ  Göğüs steteskopla dinlenirken duyulan; havanın normal akciğer dokusundan geçerken oluşturduğu sese, veziküler (normal) akciğer sesleri denilmektedir.  Normal sesin yoğunluğu, inspirasyon esnasında düzenli artar, ekspirasyon esnasında üçte bire azalarak hemen biter.