Palpasyonda nelere bakılır?

Palpasyon. Hastanın söz konusu bölgesinin elle dokunarak muayene edilmesidir. Amaç bölgede herhangi anormal bir şişlik olup olmadığını tespit etmektir. Bu yüzden palpasyon mutlaka bilateral (simetrik) bir şekilde yapılmalıdır.

Fiziksel muayenede nelere bakılır?

Fizik muayene, vücudun ve vücut fonksiyonlarının, inspeksiyon (gözle), palpasyon (elle hissederek), perküsyon (parmaklarla vurarak) ve oskültasyon ile (stetoskopla dinleyerek) değerlendirilmesidir. Fizik muayene öncesinde hasta hakkında bilgi alınır. Fizik muayene öncesi bu bilginin alınmasına anamnez denir.

Inspeksiyon ve palpasyon nedir?

İnspeksiyon, gözlem demektir. Tıpta inspeksiyon (gözlem), palpasyon (elle hissederek), perküsyon (parmaklarla vurarak) ve oskültasyon (dinleyerek) basamaklarını içeren fizik muayenenin ilk adımıdır.

Palpasyon testi nedir?

Palpasyon muayeneyi yapan hekimin dokuyu elleyerek, dokunarak ya da bastırarak yaptığı muayene işlemidir. Gözle görülebilen şeyler hakkında daha detaylı bilgi verir, görülemeyenler hakkında da bilgi açığa çıkar. Palpasyonla, dokunun yapısı, boyutu, yoğunluğu, sıcaklığı ve fonksiyonel durumları değerlendirilir.

Batın muayenesinde ilk neye bakılır?

İlk aşama olan inspeksiyon için gereken ilk şart iyi bir aydınlatmadır. Karnın rengi, şekli, simetrisi, çöküklük olup olmaması, renk değişiklikleri, venlerin belirgin olup olmaması, fıtık olup olmaması ve karnın solunum sırasında bir hareketinin olup olmaması gibi özellikler bu kısımda kontrol edilir.

Oskültasyon yöntemi nedir?

Oskültasyon, fizik muayenenin stetoskop isimli araç ile yapılan kısmı. Vücudun ürettiği sesleri (örn. kalp sesi, solunum sesi) dinlemek amacıyla yapılır. Batın muayenesi dışındaki muayene bölümlerinde en son yapılır batın muayenesinde palpasyonla bağırsak motilitesinin artması nedeniyle inspeksiyondan önce yapılır.