Payli Mulkiyet davası nedir?

Yani paylı mülkiyete sahip olunan yerde tek bir mülkiyet hakkı vardır. Bu mülkiyet hakkı paydaşlar arasındadır. Aynı zamanda pay sahiplerinin her biri kendi payı bakımından hakları ve sorumlulukları da vardır. … Açılacak davaya paylı mülkiyete dönüştürülme davası denir.

Paylı mülkiyet davası sonucunda ne olur?

Paylı mülkiyet davalarının sonuçları, Türk Medeni Kanununa göre belirlenen kanun ve koşullar çerçevesinde şöyle olabilir: Mal üzerinde hak sahibi olan kişiler, paylarını devredebilir, rehin olarak gösterebilir veya haciz olarak bankaya veya diğer alacaklılara verebilir.

Paylı mülkiyet nasıl oluşur?

Bir kimsenin tek başına maliki bulunduğu malın bir kısmının örneğin, ½'sinin mülkiyetini diğer bir kimseye devretmesi halinde de, bu mal üzerinde Paylı Mülkiyet meydana gelir.

Paylı mülkiyet davası neden açılır?

Tapuda birden fazla kişinin hisse sahibi olduğu gayrimenkule paylı mülkiyet ya da hisseli gayrimenkul denir. Paydaşlardan birinin ya da tamamının kendi hissesini ayırmak istemesi durumunda ise ortaklığın giderilmesi davası açılması gerekir.

Paylı mülkiyet ne şekilde olmaktadır?

Paylı mülkiyetin diğer adı ise müşterek mülkiyettir. Türk Medeni Kanununu doğrultusunda; birden fazla sayıdaki kişilerin maddi olarak bölünmüş halde olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla sahip olduğu durumlarda paylı mülkiyetten söz edilebilmektedir.

Paylı mülkiyette ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

İzale-i şüyu yani yeni adıyla ortaklığın giderilmesi davaları, paylı(müşterek) mülkiyet ya da elbirliğiyle(iştirak halinde) mülkiyet halinde mülkiyete konu olan taşınmaz veya taşınır mallarda paydaşlar/ortaklar arasında mevcut olan birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirerek ferdi mülkiyete geçilmesini sağlayan iki …