Sır saklama yükümlülüğü

Türk Tabipler Birliğinin kabul ettiği “Hekimlik Meslek Etiği Kuralları'' içinde de sır saklama yükümlülüğüne ''Hekim, hastasından mesleğini uygularken öğrendiği sırları açıklayamaz.'' (m.9) denilerek özel olarak yer verilmektedir[2]. … Sır saklama yükümlülüğü hekim dışında diğer sağlık personellerine de yüklenmiştir.Dec 29, 2019

Sır saklama yükümlülüğü nelerdir?

“Herkes, kendisini ilgilendiren kişisel verilerin korunması hakkına sahiptir.” Madde 9: Sır Saklama Yükümlülüğü “Hekim, hastasından mesleğini uygularken öğrendiği sırları açıklayamaz. Hastanın ölmesi ya da o hekimle ilişkisinin sona ermesi, hekimin bu yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Sır saklama yükümlülüğü hangi kanunda?

Borçlar Kanunu'nda sır saklama yükümlülüğünün açıkça düzenlendiği tek yer genel hizmet sözleşmesinin düzenlendiği 393. madde ve devamında yer alan 396. Maddedir.

Sır saklama ilkesi nedir?

1960 yılında yürürlüğe giren Deontoloji Tüzüğü sır saklama konusunda şu hükmü verir: Tabip ve diş tabibi, meslek ve sanatının icrası vesilesiyle öğrenmiş olduğu sırları, kanuni mecburiyet olmadıkça ifşa edemez. Tıbbi toplantılarda takdim edilen veya yayınlarda bahis konusu olan vakalarda hastanın hüviyeti açıklanamaz.

Avukatın sır saklama yükümlülüğü nedir?

1136 sayılı Avukatlık Kanunu m. 36 hükmü, "Sır Saklama" başlığı altında bu düzenlemeye yer vermiştir. Madde hükmüne göre, avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısı ile öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır.

Mahremiyet ve sır saklama ilkesi nedir?

Mahremiyet, sır olarak saklanıp, herkese açılmayan şeyin hali, gizliliktir. Mahremiyetine girmek ise bir kimsenin özel yaşamının herkesçe bilinmeyen yönlerini öğrenecek kadar yakını durumuna gelmek anlamına gelir. Kişinin özel yaşamı çok yakınları tarafından bilinir.

Hasta mahremiyeti kapsamında neler var?

Mahremiyet: Hastanın bakım ve tedavi amacıyla (tetkik sonuçları, hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler) ya da başka bir sebeple açıklamak zorunda olduğu ancak, toplumdaki tüm diğer bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşama alanını ifade etmektedir.

Sır saklama yükümlülüğü hangi anayasa?

Sır saklama yükümlülüğü tek bir hukuk kaynağında net olarak düzenlenen bir kavram değildir. Bu yükümlülük anayasa da açık olarak düzenlenmese de, anayasa md 17 ve 20 bu yükümlülükle bağlantılı görülebilir.