Tip 2 diyabet beslenme

İnsülin tedavisi almayan tip 2 diyabetlilerin ana ve ara öğünler dahil olmak üzere günde 4-6 öğün beslenmesi ve düzenli olarak aynı saatlerde öğün alması önerilir. Bir gün içinde yenilmesi gereken yiyecekleri gün boyunca yayarak sık ve az yemek yeme, öğün sonrası kan şekerinin daha az yükselmesini sağlar.

tip 2 şeker hastaları nasıl beslenmeli?

Diyabet hastaları karbonhidratı, sebzelerden, baklagillerden, taze meyvelerden ve kepekli ürünlerden almalıdırlar. Bu yiyecekler çok fazla lif içerir ve bu da kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Diyabet hastaları günde yaklaşık 40 gram lif yemelidir.

Tip 2 diyabet neler yememeli?

Şeker hastalarının yememesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Bal, marmelat, dondurma, reçel, pekmez, kremşanti.
  • Tereyağı, margarin.
  • Sığır eti, sucuk, sosis, yüksek yağ oranına sahip süt ürünleri.
  • Kuruyemiş gibi yüksek tuzlu gıdalar.
  • Hazır çorbalar, çikolatalar, bulyonlar, bisküviler.
  • Hamur işi yiyecekler.
  • Alkollü içecekler.

25-Apr-2021

Tip 2 diyabet nasıl iyileşir?

Tedavi genellikle şu şekildedir; diyabete bağlı olarak uygun bir diyet programı, hastanın boy, kilo ve yaşam tarzına özel egzersiz programı ve insülin-ilaç tedavisi olarak gerçekleşir. Medikal tedavilerin hasta için yeterli gelmediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Tip 2 diyabet hangi meyveleri yiyebilir?

Sebze Ve Meyveler: İçerisnde bulunan vitamin ve mineral değerleriyle, besin lifi ve antioksidan içermeleriyle kan şekerinin sabit kalmasını sağlıyorlar. Portakal, karalahana, limon, lahana, ıhlamur, brokoli şalgam, , ıspanak, turp, greyfurt, çilek, böğürtlen gibi meyve ve sebzeler iyi gelen gıdalardır.

Tip 2 diyabet hastalığı iyileşir mi?

Yaygın kanaatin aksine Tip 2 diyabet tam şifa ile tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Ömür boyu diyabet ilacı kullanmak zorunda değilsiniz.

Tip 2 diyabet tokluk kan şekeri kaç olmalı?

Diyabet hastalarının açlık ve tokluk kan şekeri değerleri kaç olmalıdır? Şeker hastalarındaki tedavi hedefleri, tanı kriterleri ile aynı değildir. Genel olarak, açlık kan şekerinin 70-130 mg/dl arasında, tokluk kan şekerinin ise 70-160 (180) mg/dl arasında kalması hedeflenmektedir.

Şeker hastalığı olanlar kahvaltıda ne yemeli?

Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.