Türkçede Ka harfi var mı?

Kısaltmalara getirilecek ekler söz konusu olunca, “sorun”, sonu “k” ( ke) ile biten kısaltmalarda ortaya çıkıyor. Bu da, harfin “k” (ka) , “k” (ke) mi olduğu konusunda gelip düğümleniyor. Şunu bilmeliyiz: Dilimizde, “k” (ka) diye bir harf yoktur, “k” (ke) vardır.Oct 22, 2009

Türk Dil Kurumunda K harfi nasıl okunur?

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) İmla Kılavuzu'nda "k" harfinin "ke" olarak okunması gerektiğine işaret ederek, TCK (Türk Ceza Kanunu), SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu), MGK (Milli Güvenlik Kurulu) ve terör örgütü PKK ifadelerini bu kuralın dışında tutması, dilbilimciler arasında tartışma yarattı.

TDK nin nasıl okunur?

yanlıştır. çünkü türkçede harfler ince okunur. türkçede "ka" şeklinde okunan bir harf yoktur.

TTK daki nasıl yazılır?

Harflerle kurulan TDK /te-de-ke/, TTK /te-te-ke/ ve DSİ /de- se-i/; hecelerle kurulan TÜBİTAK /tü-bi-tak/, ASELSAN /a-sel-san/ ve BOTAŞ /bo-taş/; harf-hece-kelimelerle karışık kurulan UEFA /u-e-fa/, ÇUKOBİRLİK /çu-ko-birlik/, FİSKOBİRLİK /fis-ko-birlik/, İLBANK /il-bank/ gibi kısaltmalarınsa açılımları değil kendileri …

TSK dan nasıl yazılır?

SSK'li, TDK'nin, TSK'deki olması gerekirken karşılaştığımız yazım SSK'lı, TDK'nun, TSK'daki biçimindedir. Okunuşlar Türkçenin ses düzenine uymuyor; KDV, MKYK, TSK, SKK kısaltmalarında k ince telaffuz edilmesi gerekirken kalın sözleniyor.

KA diye mi okunur ke diye mi?

ke'dir. sorunsal bir tarafı da yoktur. farklı k sesleri, g'ye yakın telaffuzlar vs olabilir. ama bu harfin yazımıyla ilgili kural, ke olduğunu söylüyor. ama birçok konuda olduğu gibi yaygın hata (galatı meşhur) vardır. o yüzden ka olarak da kullanılır.