Velayette çocuğun yüksek yararı ilkesi

Velayet davası için önemli olan “çocuğun üstün yararıdır” Çocuk taraflardan hangisinin yanında daha iyi durumda olacaksa velayet ona verilir. Velayetin belirlenmesinde tarafların boşanmadaki kusurları, maddi durumları, yaşı vb. hususlar çocuğun üstün yararını etkilemediği müddetçe göz önünde bulundurulur.Sep 12, 2020

Çocuğun yüksek yararı ilkesi nedir?

Anayasa'nın “ailenin korunması ve çocuk hakları” başlıklı 41. maddesinde; “her çocuğun, korunma ve bakımdan yararlanmaları, yüksek yararlarına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babalarıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahip olduğu” düzenlenmiştir.

Çocuğun yüksek menfaati nedir?

Çocuğun Yüksek Yararı, Çocuğun İradesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocukla İletişim, Çocuğun Katılımı. … Belirli bir somut olayda çocuk için en iyisinin ne olduğunu belirlemede dikkate alınan bir ölçüt, bir kılavuzdur. Çocuğun yüksek yararının unsurlarından biri de çocuğun iradesi, yani duygu, düşünce ve istekleridir.

Çocuğun velayeti neye göre belirlenir?

Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı, çocukların teslim edildiği Anne veya Babaya aittir.

Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez?

Özel bir durum gelişmedikçe velayet anne ve babadan alınmaz. Evlilik birliği devam ettiği sürece velayet hem anne hem de babada kalacaktır. Özel şartlar oluşmadığı sürece bir yetişkin kabul edilmeyen çocuğun hakları, emekleri ne kadar olursa olsun anneanne, babaanne, dede, teyze, amca, hala gibi akrabalara verilmez.

Velayet hakkının Nez i ne demek?

Bazı koşulların gerçekleşmesi durumunda velayet hakkının ana ve/veya babadan alınması; velayetin kaldırılması değiştirilmesi denir.

Velayetin kaldırılmasını kim isteyebilir?

Velayetin kaldırılması davası, çocuğun ve çocuğa ait menfaatlerin korunmasına ilişkin alınan önlemlerin yetersiz veya sonuçsuz kaldığı iddiasıyla, velayet sahibi olan anaya veya babaya yahut her ikisine birden açılan davadır.

Velayet ne zamana kadar geçerli?

a-) Çocuk on sekiz yaşını doldurmakla veya evlenerek ve ya on beş yaşını doldurmuşsa kendi isteği, velisi onayı, mahkeme kararı ile reşit olduysa velayet sona erer. Ancak ergin olan birey kısıtlanmış ve kendisine vasi atanmasına gerek görülmemişse, kısıtlılık hali ortadan kalkıncaya kadar velayet devam eder.