Yatırım teşvik nedir

Yatırım Teşvik Belgesi, en genel ifadesiyle; yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan bir belgedir.

Yatırım Teşvikleri Nelerdir?

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Uygulamaları

  • KDV İstisnası Satın alınacak makine ve teçhizat için KDV ödenmemektedir.
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti. …
  • Kurumlar Vergisi İndirimi. …
  • Sosyal Sigortalar Prim Desteği (İşveren Payı) …
  • Sosyal Sigortalar Prim Desteği (Çalışan Payı) …
  • Gelir Vergisi Stopajı Desteği. …
  • Faiz Oranı Desteği. …
  • Arazi Tahsisi.

Yatırım teşvik belgesi kimlere verilir?

Kısaca kimler yatırım teşvik belgesi alabilir sorusunun cevabı özetlendiğinde; gerçek kişiler, şirketler, sermaye şirketleri ve gerçek şahıs şirketleri, adi ortaklıklar veya iş ortaklıkları, kooperatifler, sınırlı sorumlu kooperatifler, tam sorumlu kooperatifler ve müteselsil kooperatifler, birlikler, dernekler, …

Yatırım teşvik belgesi kaç yıl geçerli?

Teşvik belgesinin süresi yatırım konusuna göre değişiklik gösterir. Ortalama 3 yıldır. Verilen süre içerisinde yatırım tamamlanamaz ise bir defaya mahsus olmak üzere belge süresinin yarısı kadar ek süre alınır.

Yatırım teşvik Nasıl Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi almak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına (önceden Ekonomi Bakanlığı) müracaat edilmesi gerekmektedir. Bakanlık incelemesinin ardından eksiksiz müracaatlar uygun bulunması halinde Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenmesi ile sonuçlandırılabilmektedir.

6 bölge teşvikleri 2021 nelerdir?

Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi 6. bölgede uygulanan başlıca bölgesel teşvik tedbirleridir.

Bölgesel yatırım Teşvikleri Nelerdir?

Bölgesel Teşvik: İller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefleyen bir yatırım teşvik uygulamasıdır. İllerin gelişmişlik seviyelerine göre yardım yoğunlukları farklılaştırılmıştır.

Yatırım teşviklerinden kimler yararlanabilir?

Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, birlikler, kooperatifler, iş ortaklıkları, Kamu kurum ve kuruluşları, Kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üniversiteler, … Yabancı Sermayenin Türkiye' deki yatırımları da Yeni teşvik sisteminden yararlanır.