El yıkamanın önemi

El hijyeninde amaç; kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Eller sadece su ile yıkandığında, mekanik etki ile görünür kir uzaklaştırılmakta ancak tam bir hijyen sağlanamamaktadır.Nov 25, 2019

Hangi durumlarda eller yıkanır?

Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız? Öksürdükten-hapşırdıktan sonra hiçbir yere ve kişiye temas etmeden mutlaka eller yıkanmalıdır. Hastalık mukoza yoluyla bulaştığı için diş, ağız, yüz, göz temizliğinden önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Yemek hazırlamadan ve yemeden önce eller ılık suyla yıkanmalıdır.

Ellerimizi yıkarken ne yapmalıyız?

  1. El yıkama süresini kısa tutmayın. …
  2. El yıkarken su ve sabunu az kullanmayın. …
  3. Elinizi sadece suyla yıkamayın. …
  4. Katı sabunu tercih etmeyin. …
  5. Havluyu ortak kullanmayın. …
  6. Ellerin temizlendiğinden emin olun. …
  7. Uygun şartları oluşturun. …
  8. El yıkamayı eğlenceli hale getirin.

El yıkama süresi ne kadar olmalı?

1. El yıkama öncesinde yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkarılır. 2. Akan su altında eller ıslatılır. 3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.

Sağlık çalışanlarında el yıkamanın önemi nedir?

Hastaya ait kan, balgam çeşitli vücut sıvı ve sekresyonları ile kontamine araç ve gereçlerden sağlık personelinin eline bulaşırlar. Bu mikroorganizmalar deride uzun süre yaşayamazlar ve çoğalmazlar. Ancak hastane enfeksiyonlarının başlıca etkenleridir. El yıkama ile kolayca uzaklaştırılabilirler.

El yıkamak neden gereklidir ve hangi durumlarda yıkanmalıdır?

El hijyeninde amaç; kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Eller sadece su ile yıkandığında, mekanik etki ile görünür kir uzaklaştırılmakta ancak tam bir hijyen sağlanamamaktadır.

El yıkama endikasyonları nelerdir?

Sağlık çalışanları için temel geçici referans noktalarını oluşturan beş endikasyon benimsenmiştir. Bunlar: “Hasta temasından önce”, “Aseptik işten önce”, “Vücut sıvısına maruz kalma riskinden sonra”, “Hasta temasından sonra”, “Hasta ortamıyla temastan sonra” şeklinde isimlendirilebilir.

Eller nasıl yıkanır?

Akan, ılık suyun altında ellerinizi ıslatın. Sabunla ellerinizi 30 saniye ile 1 dakika arası iyice ovalayın ve iyice köpürtün. Avuç içi, parmak araları, bilek bölgesini, tırnak içlerini, el üstünü iyice ovalayın. Ellerinizi akan suyun altında iyice durulayın.